DOPRAVA ZADARMO NAD 100€ pre SR a ČR.

TENCEL™ – dobrý pocit z nosenia

Vlajková loď spoločnosti Lenzing. Keby sme mali vybrať len dve slová, ktoré by definovali TENCEL™, boli by to tieto: komfortný a udržateľný. Je mäkký a jemný, hladký na dotyk, splývavý a má jemný luxusný lesk. TENCEL™ sa hodí pre všetkých, ktorí majú radi pohodlné  oblečenie a ktorým nie je ľahostajný jeho pôvod a ekologický dopad.

 

tencel šaty

@marabaraanddauthers

 

Rodina Tencelovcov

Druhov tohto materiálu je viac, preto si v tom poďme na začiatok urobiť poriadok. Do rodiny TENCEL™ patria:

  • TENCEL™ Lyocell – bude mu venovaný celý náš článok.
  • TENCEL™ Lyocell Refibra – vďaka technológii REFIBRA™ získava výrobný proces TENCEL™ Lyocell ešte ďalší rozmer udržateľnosti. Spotrebu zdrojov a energie tlačí na minimum. Dáva odpadu druhý život – upcykluje bavlnené zvyšky z výroby odevov. Premieňa ich na bavlnenú buničinu, ktorá sa v pomere 1:2 zmiešava s drevnou buničinou.
  • TENCEL™ Modal – vyrába sa z bukového dreva. Je pružný, veľmi jemný a hebký na dotyk – podľa prieskumov až 2× jemnejší ako bavlna. Jemnosť a mäkkosť si zachováva aj po mnohých praniach.
  • TENCEL™ Luxe – hodvábne jemná a padavá textília, ktorá je charakteristická svojím luxusným leskom.

V našej ponuke máme momentálne prvé dva druhy. Nie je však vylúčené, že nám postupom času pribudnú do portfólia aj ďalšie☺.

 

 

Látka pre dobrý pocit

  • „Feel good fibers“ – takto charakterizuje výrobca svoj textilný materiál TENCEL™. Dobrý pocit budete mať rovno dvakrát – z pohodlného nosenia tejto látky i z podpory udržateľného produktu. Spoločnosť Lenzing vytvorila toto viskózové vlákno v roku 1992 ako odpoveď na otázku vysokého znečistenia našej planéty práve „vďaka“ módnemu priemyslu.

 

refibra šaty3

@lenkakriva

 

Prirodzene mäkký, jemný a priedušný

Vlákna TENCEL™ Lyocell sa vyznačujú vysokou kvalitou, trvácnosťou a všestranným použitím. Látka je mäkká, jemná a priedušná. Hladký povrch vlákna efektívne absorbuje a uvoľňuje vlhkosť, čím podporuje prirodzenú tepelnú reguláciu tela. Navyše, TENCEL™ Lyocell je farebne stály, farby teda časom nevyblednú.

 

refibra architekt

 @marabaraanddauthers

 

Ako veľmi je TENCEL™ Lyocell udržateľný?

TENCEL™ bol vytvorený, aby pomáhal udržiavať naše životné prostredie v rovnováhe. Ako veľmi sa mu to darí a v akých oblastiach je udržateľnejší než jeho konvenčné alternatívy? Poďme si to rozmeniť na drobné.

 

tree     Certifikované drevo eukalyptu

 

„Látka z lesa“ – aj tak by sme mohli nazvať tento materiál. Vlákna TENCEL™ Lyocell sa vyrábajú z dreva eukalyptu pestovaného trvalo udržateľným spôsobom. Drevo má certifikáciu FSC* alebo PEFC** (konvenčná viskóza sa vyrába z bambusu alebo eukalyptu, nemáte však pri nej záruku certifikácie dreva). TENCEL™ má medzinárodne uznávanú certifikáciu EU Ecolabel (Ekoznačka EÚ)***.  

 

green-factory      Zodpovedná výroba

 

TENCEL™ Lyocell si získal svoju dobrú povesť predovšetkým pre svoj ekologicky zodpovedný výrobný proces. Systém uzavretej slučky priniesol spoločnosti Lenzing Európsku cenu za životné prostredie v kategórii „The Technology Award for Sustainable Development“.  TENCEL™ je lyocellové vlákno patriace do 3. generácie viskózy. Od ostatných viskóz sa odlišuje tým, že pri výrobe sa používa organické rozpúšťadlo a chemikálie sa recyklujú. Celulózové vlákna sa vyrábajú z drevnej buničiny tak, aby bola zabezpečená vysoká účinnosť zdrojov a nízky dopad na životné prostredie. Vďaka tomuto výrobnému procesu sa môže opätovne využiť nielen voda, ale aj 99 % použitých chemikálií.  

 

ecology      Nové uhlíkovo neutrálne vlákna

 

Lenzing vníma globálne otepľovanie ako obrovský problém súčasnosti, preto sa mu snaží svojimi aktivitami aktívne zamedzovať. Uvedenie prvých uhlíkovo neutrálnych vlákien pod značkou TENCEL™ v septembri 2020 je určite významným míľnikom na ceste k CO2 neutralite.

Znižovaním emisií CO2 a využívaním obnoviteľnej energie počas výroby sa Lenzing snaží neustále znižovať uhlíkovú stopu svojich produktov. Má vypracovaný plán postupného znižovania produkcie CO2, pričom víziou je dostať sa v roku 2050 na nulu (True Carbon Zero).

 

eco      Trasovateľnosť

 

Pomocou technológie identifikácie vlákien môže byť každé jedno vlákno TENCEL™ jednoducho otestované. Trasovateľnosť vám umožňuje overiť si pôvod vlákna a zistiť jeho pravosť. 

 

 

save-the-planet      Z prírody späť do prírody

 

Vlákna sú certifikované ako kompostovateľné a biologicky rozložiteľné, môžu sa preto bez problémov vrátiť naspäť do prírody.

 

 

 

tencel architekt

@marabaraanddauthers

 

 

Výhody materiálu TENCEL™

 

+ priedušnosť

+ jemnosť a mäkkosť na dotyk

+ komfort pri nosení

+ podpora prirodzenej termoregulácie tela

+ luxusný vzhľad a jemný lesk

+ farebná stálosť

+ pevnosť v ťahu

+ trvácnosť

+ savosť

+ rýchloschnúce vlastnosti

+ odolnosť voči žmolkovaniu

+ odolnosť voči znečisteniu

+ odolnosť voči plesniam a baktériám

+ široké možnosti využitia

+ prijateľná cena

+ udržateľnosť

 

Nevýhody materiálu TENCEL™

 

- nízka odolnosť voči vysokým teplotám (prať max. na 30 – 40° C a žehliť pri nízkych teplotách)

- nízka odolnosť voči UV žiareniu (pri dlhom a častom vystavení sa znižuje trvácnosť látky)

- nižšia pružnosť (na jej zvýšenie sa používa kombinácia s iným elastickým materiálom)

- mierna krčivosť

 

 

 

tencel nohavice

 @lenkakriva

 

TENCEL™ vs. iné látky

 

  • V porovnaní s bavlnou: TENCEL™ je ekologickejší materiál, musí spĺňať striktné environmentálne normy. Oproti bavlne je až 2× jemnejší, je hladký a príjemný na pokožke. Má jemný lesk, vyzerá luxusnejšie. Krčí sa menej ako bavlna. Je antibakteriálny a odolnejší voči znečisteniu.
  • V porovnaní s ľanom: Ľan je prírodný, TENCEL™ je polosyntetické vlákno. Ľan je krčivý materiál, TENCEL™ sa krčí len mierne. Obe tkaniny sú antibakteriálne a vďaka ich hladkým vláknam dobre odolávajú znečisteniu.
  • V porovnaní s viskózou: TENCEL™ je určite ekologicky zodpovednejší materiál. Máte pri ňom záruku pôvodu vlákna, uhlíkovej neutrality, zodpovednej výroby, využitia certifikovaného dreva či rozložiteľnosti v prírode.
  • V porovnaní s ECOVERO™: Tieto materiály majú mnohé vlastnosti podobné, oba sú udržateľnejšie formy viskózy. Ich základnou zložkou je celulóza – prírodný polymér. Lyocell sa vyrába z certifikovaného dreva, najmä eukalyptu, zatiaľ čo ECOVERO™ z neho nemusí byť (drevo je však taktiež certifikované). Najväčší rozdiel medzi týmito dvoma materiálmi je vo výrobnom procese a použitých chemikáliách. Kým proces výroby lyocellu je v uzavretej slučke, produkcia ECOVERO™ toto postráda. Pri výrobe ECOVERO™ sa využívajú chemikálie, lyocellový proces výroby pracuje s organickými rozpúšťadlami. Takmer všetky chemikálie používané pri výrobe ECOVERO™ sa však znovu používajú. Ako vedľajší produkt sa môžu použiť v priemysle čistiacich prostriedkov, sklárskom či potravinárskom priemysle. Voda použitá na spracovanie ECOVERO™ sa pred vypustením do prírody čistí. 

 

* * *

 

* FSC (Forest Stewardship Council) certifikát je zárukou toho, že drevo použité na výrobu produktov pochádza zo šetrne obhospodarovaných lesov – drevo bolo získané a následne spracované zodpovedne, a to ekonomicky, ekologicky i sociálne. Táto medzinárodná ochranná známka vznikla v roku 1993 s cieľom chrániť tropické lesy Južnej Ameriky a neskôr lesy na celom svete.

 

** PEFC (Program pre schvaľovanie schém certifikácie lesov) je certifikácia, ktorá zaručuje, že drevo i ďalšie produkty lesa sú získavané za dodržiavania vysokých etických, ekologických a sociálnych štandardov. PEFC podporuje trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov po celom svete.

 

*** EU Ecolabel (Ekoznačka EÚ) je európske ocenenie pre výrobky alebo služby, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Ekoznačka EÚ vznikla v roku 1992, ktokoľvek sa k tomuto programu môže dobrovoľne pripojiť. Hlavným cieľom je podporovať vznik produktov, ktoré sú odolnejšie, dajú sa jednoducho opraviť či zrecyklovať a majú minimálny dopad na okolité prostredie (napr. produkcia menšieho množstva odpadov a CO2).

 

Zdroje

https://www.lenzing.com/products/tenceltm

https://www.tencel.com

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_00_1410

https://www.panaprium.com/blogs/i/lenzing-tencel

https://fsc.org/en

https://www.pefc.org/

 

-sm-