DOPRAVA ZADARMO NAD 100€ pre SR a ČR.

ECOVERO™ – nová generácia viskózy

Nováčik na scéne textílií, ktorý si postupne získava pozornosť i priazeň – vďaka svojej jemnosti, priedušnosti a komfortnému noseniu. Je ľahký, mäkký a hodvábne jemný na dotyk, príjemný na tele. Pripomína luxusný hodváb, hovorí sa mu preto aj „umelý hodváb“. Navyše, ako napovedá jeho názov, jedná sa o textíliu s naozaj nízkymi dopadmi na životné prostredie. 

 

ecovero overal

@marabaraanddauthers

 

Eco + vero = skutočne ekologický materiál

 

Ekologické textilné vlákna ECOVERO™ vytvorila rakúska spoločnosť Lenzing v roku 2017. Tento materiál získal ocenenie EU Ecolabel (Ekoznačka EÚ)*, ktoré je dôkazom šetrnosti k životnému prostrediu a splnenia vysokých kvalitatívnych štandardov. ECOVERO™ má každý stupeň od výroby až po likvidáciu certifikovaný, s nízkym environmentálnym dopadom. 

 

 

Prečo je ECOVERO™ označovaný ako jeden z ekologicky najzodpovednejších textilných materiálov?

 

forest      Nová generácia viskózy

 

Pri výrobe sa využíva drevo z kontrolovaných zdrojov, ktoré má certifikáciu FSC** alebo PEFC*** (bežná viskóza je z bambusu alebo eukalyptu, ktoré nemusia byť certifikované).  Vďaka tomu je ECOVERO™ považované za novú, udržateľnejšiu generáciu viskózy.

 

 

save-water      Premožiteľ spotreby

 

Uhlíková stopa a spotreba vody a chemikálií je nízka – spotreba vody a produkcia COje v porovnaní s klasickou viskózou až o polovicu nižšia. Lenzing investoval nemalé čiastky do zlepšovania výrobných procesov s cieľom vytvoriť jedno z najudržateľnejších vlákien v textilnom priemysle. Ku príkladu, znížiť produkciu COsa mu podarilo veľmi jednoducho – využíva stromy z lesov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti jeho výrobných závodov.

 

 

planet-earth      S plnou certifikáciou

 

Celý dodávateľský reťazec je maximálne transparentný (od pestovania surovín, cez výrobu až po distribúciu). ECOVERO™  musí spĺňať tie najprísnejšie ekologické normy. Sofistikovaný trasovací systém umožňuje zákazníkom poznať presnú históriu vlákna.

 

 

recycling      Znova využiteľný

 

Je jednoducho recyklovateľný, čo je jeho veľká výhoda. Dajú sa z neho znova vyrobiť nové viskózové vláknaPýtate sa, či to niekto naozaj aj robí? V Brazílii je napríklad spoločnosť EcoSimple, ktorá vyrába látky recykláciou zo zvyškov textilnej výroby. Medzi použitými materiálmi je aj ECOVERO™.

 

 

recycle-bin      Rozložiteľný za 3 mesiace

 

Je plne biologicky odbúrateľný a kompostovateľný – po doslúžení sa môže jednoducho vrátiť tam, kde vznikol. Samozrejme bez uvoľnenia akýchkoľvek toxických látok do pôdy.

 

 

277671422_485882839653532_7877350932423830697_n

 

 

Výhody materiálu ECOVERO™

 

+ vzdušnosť a ľahkosť

+ hodvábna jemnosť a mäkkosť na dotyk

+ komfort pri nosení

+ podpora prirodzenej termoregulácie tela

+ luxusný vzhľad a jemný lesk

+ pevnosť v ťahu

+ trvácnosť

+ odolnosť voči žmolkovaniu

+ savosť

+ rýchloschnúce vlastnosti

+ odolnosť voči znečisteniu

+ odolnosť voči plesniam a baktériám

+ široké možnosti využitia

+ prijateľná cena

+ udržateľnosť

 

Nevýhody materiálu ECOVERO™

 

- nízka odolnosť voči vysokým teplotám (prať na 30 – 40° C a žehliť pri max. 150 °C)

- nízka odolnosť voči UV žiareniu

- nízka elasticita (na jej zvýšenie sa používa kombinácia s iným elastickým materiálom)

- mierna krčivosť

 

 

ecovero stonky indigo

@marabaraanddauthers

 

ECOVERO™ vs. iné látky

 

  • V porovnaní s bavlnou: ECOVERO™ je jednoznačne udržateľnejší textilný materiál. Je jemnejší a hladší, má zamatový lesk a luxusnejší vzhľad. Rýchlejšie schne. Je odolnejší voči žmolkovaniu a taktiež voči znečisteniu a rôznym baktériám či plesniam.
  • V porovnaní s ľanom: ECOVERO™ je polosyntetické vlákno, naproti tomu ľan je prírodný. Pre ľan je typická jeho vysoká krčivosť, ECOVERO™ sa krčí menej. Oba materiály výborne odolávajú znečisteniu, ale i baktériám a plesniam.
  • V porovnaní s viskózou: ECOVERO™ ponúka v porovnaní s tradičnou viskózou predovšetkým benefity spojené s ekologickou zodpovednosťou, ktoré sme zmienili vyššie (drevo z kontrolovaných zdrojov, o polovicu nižšie emisie CO2 a spotreba vody, rozložiteľnosť materiálu po doslúžení…).
  • V porovnaní s TENCEL™ Lyocell: Tieto materiály majú mnohé vlastnosti podobné, oba sú udržateľnejšie formy viskózy. Ich základnou zložkou je celulóza – prírodný polymér. Lyocell sa vyrába z certifikovaného dreva, najmä eukalyptu, zatiaľ čo ECOVERO™ z neho nemusí byť (drevo je však taktiež certifikované). Najväčší rozdiel medzi týmito dvoma materiálmi je vo výrobnom procese a použitých chemikáliách. Kým proces výroby lyocellu je v uzavretej slučke, produkcia ECOVERO™ toto postráda. Pri výrobe ECOVERO™ sa využívajú chemikálie, lyocellový proces výroby pracuje s organickými rozpúšťadlami. Takmer všetky chemikálie používané pri výrobe ECOVERO™ sa však znovu používajú. Ako vedľajší produkt sa môžu použiť v priemysle čistiacich prostriedkov, sklárskom či potravinárskom priemysle. Voda použitá na spracovanie ECOVERO™ sa pred vypustením do prírody čistí. Hoci niektorí tvrdia, že ECOVERO™ zostáva viskózovým produktom, ktorého výroba si stále vyžaduje použitie potenciálne nebezpečných chemikálií, pri použití novších, udržateľnejších výrobných procesov je nové vlákno stále vítanou alternatívou ku konvenčnej viskóze.

 

 

 


* * *

* EU Ecolabel (Ekoznačka EÚ) je európske ocenenie pre výrobky alebo služby, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Ekoznačka EÚ vznikla v roku 1992, ktokoľvek sa k tomuto programu môže dobrovoľne pripojiť. Hlavným cieľom je podporovať vznik produktov, ktoré sú odolnejšie, dajú sa jednoducho opraviť či zrecyklovať a majú minimálny dopad na okolité prostredie (napr. produkcia menšieho množstva odpadov a CO2).

 

** FSC (Forest Stewardship Council) certifikát je zárukou toho, že drevo použité na výrobu produktov pochádza zo šetrne obhospodarovaných lesov – drevo bolo získané a následne spracované zodpovedne, a to ekonomicky, ekologicky i sociálne. Táto medzinárodná ochranná známka vznikla v roku 1993 s cieľom chrániť tropické lesy Južnej Ameriky a neskôr lesy na celom svete.

 

*** PEFC (Program pre schvaľovanie schém certifikácie lesov) je certifikácia, ktorá zaručuje, že drevo i ďalšie produkty lesa sú získavané za dodržiavania vysokých etických, ekologických a sociálnych štandardov. PEFC podporuje trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov po celom svete.

 

Zdroje

https://circulareconomy.europa.eu/platform/en/good-practices/sustainable-and-biodegradable-lenzingtm-ecoverotm-viscose-fiber-comes-woods

https://www.ecovero.com/

https://www.lenzing.com/

https://www.panaprium.com/blogs/i/lenzing-ecovero

https://thetechfashionista.com/ecovero-viscose-fabric/

https://ec.europa.eu/environment/archives/ecolabel/pdf/infokit/sk_2006/general.pdf

https://fsc.org/en

https://www.pefc.org/

 

-sm-