DOPRAVA ZADARMO NAD 100€ pre SR a ČR.

Fotenie v Pradiarni v areáli bývalej Meriny

Pri riešení otázky kde budeme fotiť na náš e-shop, som si spomenula na bývalý textilný závod Merina. V hlave som mala jeho spätosť s mestom, poznala som zbežne jeho históriu. To som ale ešte nevedela, že pri získavaní informácií o Merine, odkryjem aj kúsok histórie mojej rodiny. V rodinách oboch mojich rodičov sa veľa šilo, pre seba, aj pre zákazníkov. Nevedela som však, že niektorá z žien v našej rodine pracovala priamo za pradiarskym strojom v začínajúcej Merine. Starká zamladi obsluhovala spriadacie stroje práve v tejto budove pradiarne, kde sme fotili. Moju radosť z objavu pochopí asi najviac ten, kto mal príležitosť snoriť na starej povale,vytahovat z tmavych kutov prachom zapadnuté veci.

 

 

4 

 

 

V priestoroch, kde sme sa rozhodli fotiť, sa donedávna vyrábali priadze. Začalo to však už pred viac ako 100 rokmi príchodom bratov Paula a Jeana Tiberghienovcov z Francúzka. V roku 1907 zaožili v Trenčíne textilný závod. Budova priadiarne bola jednou z najstarších v aréli. Fabrika Tiberghien mala vlastnú elektráreň a už po troch rokoch od jej založenia mala vlastnú budovu, kde priadli priadze. V 30. rokoch minulého storočia mal závod vlastnú dizajnérsku dielňu, ktorá umožňovala navrhovanie vlastných vzorov (dovtedy sa tkalo podľa francúzskych vzorov). Závod mal priestory na spriadanie vlny, bielenie, úpravu česanej priadze, tkáčovňu a farbiareň. Po 40 rokoch úspešného fungovania, prerušeného len obdobím 1. svetovej vojny, bola fabrika po 2. svetovej vojne znárodnená. Krátko na to prešla pod správu národného podniku Merina, tak ako ho väčšina z nás pozná. Výroba bola definitívne ukončená v roku 2009.

 

 

 

1

 

 

 

Historická priemyselná budova mi vyhovovala pre fotenie najmä z konceptuálneho hľsdiska. Mohla som sa rozhodnúť pre prírodné exteriéry v priľahlom lesoparku Brezina, alebo zablúdiť s foťákom do zákutí strarého mesta. Nakoniec som sa rozhodla pre Merinu a koncept MESTO vs. PRÍRODA. Tému zmeny prírodného na industriálne, a opätovné zacyklenie v podobe návratu prírodného do industriálneho prostredia po jeho zanikaní. Príroda sa opäť vracia v podobe náletových rastlín do miest, kde priemysel, typický pre dnešné mestá, zaniká. Dá sa v meste žiť udržateľne, viac na vlne s prírodným?

 

 

 

2 

 

 

 

Príroda a renovácia sa však do priestorov bývalého závodu len tak rýchlo nevrátia. Súkromný investor realizoval v areáli búracie práce v prospech obchodného reťazca. Nepomohla ani iniciatíva miestnych zainteresovaných nadšencov z umeleckých kruhov, ktorí sa snažili o zachovanie budov a ich architektonickej a histórickej hodnoty. Pamiatkovému úradu sa nepodarilo ochrániť budovy v priestoroch bývalých textilných závodov Tiberghien. Na pripomienku tohto miesta a jeho života vznikla iniciatíva Premeny Meriny, ktorá dokumentovala z umeleckého uhla pohľadu toto miesto, kým to šlo. 

 

 

 3

 

Foto: Matej Kukučka