DOPRAVA ZADARMO NAD 100€ pre SR a ČR.

Environmentálny štandard pre vlákna

Ak by ste si chceli overiť, ako veľmi vplýva na prírodu výroba vami zvoleného vlákna, je na to tabuľka. Vytvorila ju britská nezisková organizácia MADE-BY Label UK Limited v spolupráci s americkou spoločnosťou zameriavajúcou sa na udržateľné riešenia Brown and Wilmanns Environmental, LLC. 

 Environmentálny štandard pre vlákna Made-By1

Zdroj: www.pexels.com

 

Environmentálny štandard porovnáva vplyv najbežnejšie používaných vlákien v odevnom priemysle na životné prostredie. Hodnotí 28 vlákien podľa šiestich bežných environmentálnych parametrov: emisie skleníkových plynov, toxicita pre ľudí, ekotoxicita, energie, voda a pozemky.

Vlákna sú zaradené do tried A - E od environmentálne najmenej invazívne až po vlákna, ktorých výroba najviac znečisťuje prírodu. Vlákna, pre ktoré nebolo k dispozícii dostatok údajov, boli uvedené ako neklasifikované.  

 

Made-by Environmental Benchmark for Fibres

 zdroj: commonobjective.co

 

 

trieda A : mechanicky recyklovaný Nylon, mechanicky recyklovaný Polyester, organický ľan, organické konope, recyklovaná bavlna, recyklovaná vlna

 

trieda B: chemicky recyklovaný Nylon, chemicky recyklovaný Polyester, CRAILAR® ľan, bavlna v procese prechodu z konvenčnej na ekologicky pestovanú, Monocel® (lyocell z bambusu), organická bavlna, TENCEL® (lyocell firmy Lenzing)

 

trieda C: konvenčný ľan, konvenčné konope, PLA (kyselyna polymliečna - ekologický termoplast rastlinného pôvodu, často z kukurice alebo cukrovej repy), Ramia (rastlina podobná ľanu prirodzene sa vyskytujúca v Indii)

 

trieda D: Modal® (viskóza firmy Lenzing), Poly-akryl, nový/nerecyklovaný Polyester

 

trieda E: viskóza z bambusu, konvenčná bavlna, generická viskóza, Rayon (americké označenie pre viskózu), Spandex (Elastan), nový/nerecyklovaný Nylon, vlna

 

NEKLASIFIKOVANÉ pre nedostatok údajov: Acetát, vlna z alpaky, kašmír, koža, mohér, prírodný bambus, organická vlna, hodváb



Táto tabuľka môže byť pomocníkom pri výbere látok. Samozrejme sú aj ďašie kritéria, podľa ktorých vyberať. Jedným z našich ďalších dôležitých sú prírodné vstupné zdroje použité na výrobu látky a rozložiteľnosť v prírode po jej doslúžení :)