DOPRAVA ZADARMO NAD 100€ pre SR a ČR.

Poďakovanie rastlinami

Určite už niektorí z vás dostali v blíku s látkami aj našu ďakovnú kartičku. Najnovšie sme ju pre vás pripravili z rastúceho papiera, ktorý má pôvod v Holandsku. Je plný semienok kvetov a rastlín, aby ste sa mohli potešiť kúskom prírody u vás doma, alebo v záhrade a pochutia si aj včely.

 

Ako rastúci papier zasadiť

 
1. Navlhčite svoj rastúci papier 
Papier treba najskôr poriadne navlhčiť, aby bol naozaj mokrý a mohol sa dobre rozpustiť. Semienka tak ľahšie vyklíčia.

2. Vložte papier do pôdy 
Pôdu prekyprite, odhrňte a položte na ňu navlhčený rastúci papier. Potom ho prekryte 1 - 1,5 cm pôdy. Ak papier pokryjete príliš hrubou vrstvou pôdy, semená budú klíčiť pomalšie alebo vôbec. Väčšine rastlín sa lepšie darí vonku. Ideálny čas na výsadbu vonku je od mája do októbra. Ak sadíte vnútri, je tiež dobré dodržať tieto termíny. 

3. Zálievka 
Na začiatku je na zavlažovanie najlepšie použiť rozprašovač, aby sa na papier dostalo všade rovnaké množstvo vody. Silnejší prúd vody môže zabrániť rovnomernému namočeniu papiera a rovnomernému klíčeniu semien.Prvé rastliny vyklíčia do týždňa. Vyklíčené rastliny zalievajte menej ako v prvom týždni.

4. Vhodné umiestnenie
Rastlinu umiestnite na svetlé a teplé miesto. Pozor však na miesto na priamom slnku, najmä v lete. Vtedy môže váš papier vyschnúť a semená nebudú klíčiť.

 

20230207_142127 

 

V našich kartičkách nájdete v zimnom období bylinky, ktoré možno sadiť aj doma, aby ste nemuseli čakať, kým príroda vytvorí vhodné podmienky na výsadbu vonku. Ku koncu chladného počasia budeme vkladať do balíkov rastúci papier so zmesou lúčných kvetov.

 

Zmes byliniek

Zmes byliniek vrátane tymiánu, mäty, bazalky, petržlenu a oregana môžete na jar zasadiť doma do kvetináča alebo do záhonu. Vždy im však doprajte dostatok slnka a peknú, kyprú, priepustnú pôdu. 

 

Zmes lúčnych kvetov

Na záhrade, balkóne alebo v parku je najvhodnejší čas na výsev od marca do júna. V tejto maškrte pre včely a motýľov nájdete semená týchto kvetov: Antirrhinum (papuľka) | Godetia (žiarivka) |Gypsophila (gypsomilka) | Dorotheanthus (Poludňovkovec sedmokráskovitý) | Chrysanthemum | Petúnia | Lobulária | Ageratum (agerát) | Iberis (iberka).